Reproduktion och mikroskopering

Hallå på er! 
 
Klinikrotationen är i full gång och dagarna går i ett. Än så länge har vi haft gyn och dräktighetsundersökning på ko och sto, en hel del föreläsningar och lite annat. 
En dag fick vi varsin ko där det stod när hon var inseminerad och så skulle man dräktighetsundersöka för att försöka känna om hon var dräktig. Det är jättesvårt när det är så tidigt i dräktigheten men man fick känna det man kunde och sedan kom läraren med ultraljudet och bekräftade eller inte bekräftade ens misstankar. " Min" ko var dräktig i 2a månaden. Jag var supernöjd att jag lyckades känna cervix (livmoderhalsen) och ena äggstocken med mycket hjälp av läraren. 
 
Idag hade vi en föreläsning på morgonen i en timme innan vi hade håltimme/ar i 3 timmar innan det var dags för eftermiddagens övning. Vi skulle ta ett vaginalutstryk från en tik, dvs provta, undersöka, stryka ut från slemhinnan på ett objektglas och sedan färga in och kolla på det i mikroskop. Det gick faktiskt rätt bra med själva provtagningen, det var desto svårare att läsa av i mikroskopet. 
 
 
Här ser ni mikroskopet och mitt utstryk på ett objektglas
 
 
Imorgon ska vi på grisbesök, blir spännande!
 
Fick en kommentar om man kan maila till mig och fråga saker och självklart kan man det. 
Maila: [email protected] så svarar jag så fort jag kan :) 
 
Kram på er!