Klinikrotationen DEL 2

Här kommer del 2 av klinikrotationen :) 
 
Livsmedel/slaktveckor:  En vecka tillbringas med teori och en med praktik. Teorin är föreläsningar, diskussioner, seminarier samt en skriftlig tenta i slutet av veckan. Praktiken är en vecka på Lövsta slakteri. Man får bland annat träna på att använda bultpistol (på redan döda skallar), kolla i stallen där djuren kommer in, kolla i slakthallen, träna på att besiktiga slaktkroppar osv. En dag får man även testa att bedöva (bulta) en ko/tjur som ska slaktas. Självklart har man nogranna genomgångar innan, får som sagt testa på att bulta ett icke-levande djur samt att både lärare och en personal står bakom. Personalen berättar precis hur du ska göra, vad du ska tänka på och skulle något oväntat inträffa så är hen beredd att hoppa in direkt och hjälpa till. Just denna biten var jag så nervös över, att jag faktiskt grät i flera dagar innan. Det kändes så hemskt att bulta ett djur. Man måste självklart inte utan detta är valfritt och det är läraren tydlig med. Jag kände dock att jag måste. Nästa gång jag bultar ett djur står jag förmodligen själv, med ett supersjukt djur och med en djurägare. Då vill jag känna att jag åtminstone har lite koll och inte få panik. Jag hade mycket tankar innan. Tänk om jag missar? Tänk om jag råkar skjuta fel? Tänk om jag får panik? Jag kände dock att stöttningen man fick av lärare/personal var jättebra, vi diskuterade även efteråt om man tyckt det varit jobbigt osv. Det var lugnande att veta att personalen skulle hoppa in om jag gjorde fel. Jag är fortfarande nervös av tanken på en bultpistol men jag känner ändå att jag förhoppningsvis klarar av det, när/om jag nu behöver använda en. 
 
Bilddiagnostik 2 veckor: Eftersom det var precis i början av pandemin som jag hade den här kursen så blev den helt teoretisk. I normala fall har man vissa dagar där man får vara med på kliniken och även någon dag där man får röntga en undervisningshund eller häst. Veckorna bestod av seminarier, inlämningsuppgifter, ronder över zoom med veterinärerna på kliniken osv. Jag tycker bilddiagnostik är såå svårt och hade behövt typ 2 veckors undervisning till. Bra lärare som är engagerade och verkligen vill lära ut! 
 
Patologi 3 veckor: Kursen består av att hela gruppen (ca 10 personer) ses kl 8 på morgonen för utdelning av fall. Hälften av gruppen får obducera, dock beroende på antal fall. Finns endast 1 fall så brukar det bara vara 2 personer av 5 som får obducera. Övriga åker hem/sitter kvar i skolan och läser på. Man får uppgifter av ansvarig patolog som man ska läsa på. Är dagens fall tex en katt med njursvikt, så brukar det vara det som övriga ska läsa på. Kl 12.15 ses alla studenter i salen igen och då går de studenter som obducerat igenom sina fall, berättar vad de hittar och försöker ställa en diagnos. De studenterna som inte obducerat åker hem och skriver journal för något utav fallen och skickar in till läraren. De som obducerar har ytterligare en rond kl 13.30 för alla som vill, tex remitterande veterinär, studenter i olika årskurser osv. Därefter skriver studenterna journal och så är dagen slut runt 16. 
 
Jag tycker det var ganska tufft. Långa dagar, stå upp länge, lukten, all anatomi man ska kunna och framförallt all journalskrivning. Det är intressant också såklart men jag tror nog att det skulle vara mer min grej än vad det faktiskt var. 
I slutet av kursen gör man ett prov. Det går ut på att man obducerar som vanligt, man får kolla anatomiböcker och man är två och två. Man ska helst obducera så självständigt som möjligt (dvs utan lärare) men min grupp fick lite hjälp och det gick bra ändå. Sedan redovisar man det inför övriga studenter och en erfaren patolog. Man får lite frågor, får berätta om trolig diagnos, precis som tidigare. Därefter ska man skriva en journal, som måste bli godkänd innan man är helt godkänd på hela momentet. 
 
Idisslarmedicin 5 veckor: Består av dagar på skolans klinik, gårdsbesök, seminarier, föreläsningar och övningar. Man lär sig otroligt mycket, speciellt på de praktiska övningarna och besöken. Det är tyvärr väldigt lite inläsningstid inför den relativt stora tentan i slutet av kursen. Jag tror bara man får 1 eller 2 dagar utspridda på hela kursen, så man måste ägna en hel del lediga eftermiddagar eller kvällar i övrigt på inläsning. Annars gillade jag kursen faktiskt riktigt mycket, en av mina favoriter. Jag har svårt att beskriva mer, så har ni specifika frågor om kursen så kommentera ska jag skriva lite bättre :) 
 
Smådjur 8 veckor: Kursen är uppdelat i olika "teman". Jag började med kirurgipol, vilket innefattar 2 dagars sportmedicin (typ hältutredningar), 1 dags tandövning och övriga dagar med patienter på kliniken. På tandövningen görs en tandundersökning på en hund, dvs man söver ner hunden och gör en tandundersökning med rengöring och så (självklart är en specialistveterinär i odontologi och även en rutinerad djursjukskötare med hela tiden).  Och undersökningen samt rengöringen man gör, är sådant som man oftast gör 1 gång per år på sin egen hund så det är liksom inget onödigt som görs.
Man får också träna på att dra ut tänder på kadaver, vilket är väldigt lärorikt. 
På klinikdagarna så har man egna patienter, gör undersökning + anamnes med en annan student, stämmer av med veterinären, är med under veterinärens undersökning och sedan är med på kommande behandlingar (som jag har beskrivit i tidigare inlägg för några månader sedan). Patienterna är framförallt kirurgifall men kan vara andra fall också. 
 
Därefter hade jag jour och seminarieveckor, vilket innefattar 2 veckor. Under klinikvistelsen ska man ha gjort (detta är coronaanpassat så har varit annorlunda innan och lär bli annorlunda efter pandemin) En vardagsjour 16-21, en helgjour 8-16 eller 16-21 och en valfri. Dessa jourer kan man göra under sina jourveckor eller på övriga veckor, men på sina jour/seminarieveckor har man oftast förtur. Utöver jourer så har man ett visst antal seminarier som är obligatoriska men planerar man på ett visst sätt så får man en del ledig tid också. Jag har för mig att jag lyckades få två helt lediga dagar på de två veckorna och ändå lyckats göra alla jourer+ gå på alla seminarier. Och ni som läst här vet ju att jag tar alla chanser jag kan få till att vara ledig, så detta var typ mina favoritveckor ;) 
 
Efter detta hade jag två veckors poloperation och akutveckor. Ena veckan kastrerar man hon och hankatter och har man tur, även en hanhund som kommer in till kliniken. Man får göra mycket självständigt på operationen men har såklart en erfaren kirurg som är med och hjälper till. Den/de som inte opererar får hjälpa till att förbereda patienten, tex medicinera, lägga permanentkanyl, raka och tvätta samt sköta narkos med handledning av djursjukskötare. Man lärde sig sååå mycket under dessa veckor. Jag ska inte ljuga, det är superläskigt för det är så mycket att kunna och man känner sig dum typ 100 gånger under veckan. Men det är också grymt kul, lärorikt och man känner sig bäst i världen också :D Under min vecka så hade vi lite sjukdom i gruppen, vilket gjorde att det var bara jag och en annan klasskompis som var där alla dagar. Vilket gjorde att en opererade och en skötte patienten innan och man hade alltså alltid något att göra. Jag fick operera 3 honkatter, 3 hankatter och en hund, så fick verkligen mycket träning under den veckan (men kommer behöva operera tusen gånger till innan jag känner mig helt säker kan jag säga). 
På akutveckan så är man på akuten och får ta del av de patienterna som kommer in där. 
 
Därefter kom medicinpolveckor (2 veckor) som har lite teman beroende på dag. Man har två dagar med hudpatienter, en dag hjärtpatienter och så vidare. Det är ungefär samma sak som tidigare, att man har varsin patient, undersöker dem, är med på veterinärens undersökning osv, bara att skillnaden är att detta är medicinfall (jämfört med kirurgiveckorna). 
 
 
Inläsning tentor samt jullov 2 veckor:Under denna perioden ska man både ta tid till att ta det lugnt och fira jul men också plugga. För därefter väntar 4 tentor totalt. Smådjur examineras genom två tentor, med en dags mellanrum eller samma dag.  En bläddertenta (fall där du får svar på nästa sida, så du får bara ha en sida i taget uppe) och en kortsvarstenta. Man har även den stora hästtentan typ precis efter nyår och bilddiagnostik-tenta typ i mitten av januari. Så den stooora nackdelen med detta är att man inte hinner ta ledigt, vilket dessvärre börjar bli en vana efter 5 års utbildning. Så för min del är detta inte optimalt, då jag inte klarar av så många tentor på en gång utan behöver prioritera bort vissa. 
 
Hoppas ni fick en liten överblick över rotationen, hör gärna av er annars. Inlägget blev lite rörigt men svårt att få en bra struktur över detta år. Säkert en del stavfel och konstiga meningar men har grejat med detta inlägget små stunder här och där mellan föreläsningar osv, så är ni får ha lite överseende med det ;) 
 
Kram på er!