OSCE och idisslarmedicin

Hallå på er! 
 
Sedan sist har jag avklarat OSCE, den praktiska hästtentan som egentligen skulle utförts i april men som pandemin satte stopp för. Jag gjorde den första gången i slutet av augusti men då fick jag totalt blackout så fick köra på omtentan istället. För er som inte hört om denna förut så är det alltså en praktisk tenta där man ska utföra olika moment på tid. En lärare står bredvid och bedömer vad du gör och hur du gör det men ska helst inte prata med studenten utan det ska vara som ute i verkligheten. Man får en lapp där det står vad som ska göras och eventuellt lite frågor som ska besvaras. Man får 1 minut på sig att läsa lappen och 6 minuter på sig att utföra uppgiften. Vissa moment (så som ex sedering, nervblockad och övrigt stickande) görs på en låtsashäst men moment så som att lyssna på hjärta osv görs av förklarliga skäl på en riktig häst.
Tentan består av 5 stationer och om man misslyckas på mer än 1 så måste man göra om alla.  På den första tentan var det böjprov, räkneövning, cirkulationsundersökning, nervblockad och neurologisk undersökning. Vid det andra tillfället var det en räkneövning, nervblockad, cirkulationsundersökning, bandagering och ta av en sko/undersöka hov. När jag gick därifrån trodde jag att det hade gått superdåligt (igen) då det är så nervöst och allt man gör blir fumligt och darrigt. Jag fick inte av skon helt på de 6 minuterna jag hade på mig, jag lyssnade på ena hjärtklaffen för långt ner, nervblockaden placerades för långt åt fel håll och bandaget blev alldeles för löst. Men som tur var så fick jag endast komplettera nervblockaden, då de andra momenten blev godkända. Så nu är den ÄNTLIGEN avklarad och godkänd. Jag har varit så nervös och tyckte den var så jobbigt så är en otrolig lättnad. Det var också otroligt svårt då det var flera månader sedan jag ens undersökte en häst och vissa moment har jag aldrig ens gjort. 
 
Nu är jag (redan) snart klar med idisslarmedicinkursen. Den är sammanlagt 5 veckor lång och består av både praktiska dagar på kliniken, oändligt mycket grupparbeten (känns det som just nu) och teoretiska zoom-möten om diverse sjukdomar. Det är väldigt roligt men också väldigt slitsamt då det oftast är långa dagar och man ska dessutom hinna tentaplugga inför tentan nästa fredag. Men man får göra så gott man kan och vara nöjd med det :) 
 
Igår kom det in 3 kalvar till kliniken som skulle kastreras och passande nog var det 3 studenter (en av dem var jag) som aldrig kastrerat tidigare. Vi delade upp oss och var runt 4 stycken på varje kalv. Övriga studenter sederade, tog blod och träckprover (görs alltid när patienter kommer in till kliniken så det blir lättare att smittspåra om nödvändigt) och förberedde den lilla patienten för operationen. Då jag aldrig kastrerat och vi inte fick veta förrän när vi kom till kliniken att kalvarna skulle kastreras, så hade jag inte möjligheten att läsa på någonting innan. Men läraren stod självklart bredvid hela tiden, berättade exakt hur jag skulle göra och tänka och det gick smidigt. Väldigt glad att jag fick chansen att göra det för nästa gång kanske jag är ute helt själv och förväntas klara av det utan guidning. 
 
Idag var det en heldag ute hos korna på Lövsta. Vi delades in två och två på 1 ko. En student fick då sedera kon och därefter lägga en permanentkanyl. Därefter fick den andra studenten lägga en epiduralbedövning (används tex vid förlossning) och lägga ner en sond i våmmen på kon. Sondningen gör man med hjälp av en munstege och en slang som man för ner i våmmen på kon. Efter lunch byttes korna ut mot andra kor (så ingen ko ska behöva stickas eller sondas fler gånger än 1) och vi fick göra de momenten som inte gjordes på förmiddagen. Jag var så nervös då jag endast sederat ko via intramuskulär injektion och aldrig intravenöst tidigare. Jag hade aldrig heller lagt en permanentkanyl eller lagt epidural. Sondat har jag gjort en gång tidigare men med en annan typ av munstege. Det var lite svårare än jag trodde att sätta en permanentkanyl då kors hud är så otroligt tjock men tillslut gick det. Övriga moment gick faktiskt över förväntan och jag kände att tack vare detta så hade jag, för första gången på flera veckor, energi nog att blogga lite. 
 
Nu blev det ett långt inlägg men hade litegrann att berätta sedan sist. Maila eller kommentera om ni har frågor eller förslag på saker ni vill att jag ska ta upp i bloggen :)