Lite tips inför olika kurser

Hej på er! Här kommer ett önskeinlägg. Jag har fått önskemål om att skriva om kurserna "Speciell patologi" samt "Farmakologi" som man har i årskurs 2 och 3 (tror dock man numera läser båda två i åk 2 då upplägget ändrats sedan jag gick) men även om jag skulle kunna skriva lite om klinikrotationen. Och självklart kan jag det. Det här inlägget kommer jag ägna åt "Speciell patologi" samt farmakologi. Jag skriver ett eget inlägg om klinikrotationen så fort jag har tid, då inlägget blir alldeles för långt om jag skriver om allt i samma 😅 
 
Speciell patologi:
Detta är en tung kurs men det finns också mycket tid att läsa på själv. Jag minns det som att vi gick i skolan mestadels 2 timmar per dag, typ mellan 10-12 (majoriteten av dagarna iallafall). Detta gjorde att det fanns rätt gott om tid att läsa på själva. Detta kan ju dock såklart ha förändrats sedan jag gick kursen då det gått typ 4 år sedan jag läste den. Jag tyckte det hjälpte mycket att läsa gamla tentor och tentafrågor. Då får man en bra uppfattning om vad man behöver kunna och veta kunskapsnivån. Man har också en dugga i kursen, vilket kan hjälpa till inför inläsningen. Så generellt, gamla tentor, gå på föreläsningarna, skriv ner en egen sammanfattning utifrån föreläsningarna. Då kommer tentan gå galant. Det är även viktigt och bra att kunna detta för framtiden, då man senare under klinikrotationen går en kurs i patologi och där är det en stor fördel att komma ihåg saker från speciell patologi :) Kursen är dock väldigt intressant enligt mig iallafall. 
 
Farmakologi: 
Består av flera kurser. Allmän farmakologi, toxikologi och läkemedelsräkning (tre olika tentor på samma dag). Toxikologi tyckte jag man lärde sig mycket genom att läsa gamla tentafrågor. Allmän farmakologi och läkemedelsräkning går inte att plugga endast gamla tentor utan där gäller repetition x tusen 😅. Det brukar finnas uppe övningsuppgifter som man kan göra på kurshemsidan, så mitt tips är att göra dem flera gånger. Man kan absolut göra gamla tentor som träning men räkna inte med att tentorna är samma som tidigare år. Jag märkte att det är extremt viktigt att förstå varför man gör saker och räknar på vissa sätt, då blir det mer intressant också (mitt taktik inför första tentatillfället var att plugga gamla tentafrågor och det fick jag äta upp ;) ). 
 
 
Sedan är det en stor kurs i farmakologi senare på våren där det inkluderas parasiter, olika behandlingar mot dem samt en massa olika antibiotikasorter. Det är en ganska stor kurs där mitt tips är: gå på föreläsningar, skriv sammanställning av de olika antibiotikasorterna och parasitmedlen med deras verkningsmekanismer. Gärna för hand och i olika färger (allt blir roligare i färg och utifrån mina erfarenheter så lär man sig mycket genom att skriva för hand). Läs gamla tentafrågor men lägg mer av tiden att verkligen förstå varför och läs sammanfattningen istället. Man tjänar mycket på att förstå från början då mycket av detta är saker man behöver kunna i kommande yrkesliv. 
 
Hoppas detta hjälpte er som antingen läser kurserna just nu/har detta framför er eller att ni som vill börja läsa på programmet får en liten inblick :) Hör av er annars så kan jag svara om ni har fler funderingar. Säkerligen en hel del slarvfel i detta inlägg då jag skriver detta i en föreläsningspaus, ber om ursäkt för detta på förhand :D 
 
Ha en fin helg!