Klinikrotationen DEL 1

Här kommer ett önskeinlägg angående klinikrotationen. Upplägget har dock ändrats i och med att kursplanen är helt ny och vi i min årskurs är de sista som går den gamla kursplanen. Så ha det i åtanke när ni läser, att saker kan ha ändrats även om säkerligen en hel del saker är detsamma. Jag vet dock att klinikrotationen i den nya kursplanen är längre, tror den är 90 hp (är dock inte säker) medan klinikrotationen jag gick var 60 hp. Så ni som går klinikrotationen framöver kommer alltså gå en längre klinikrotation om jag förstått det rätt. Men för detaljer om detta rekommenderar jag att vända sig till SLU för information angående detta:) 
 
Klinikrotationen är alltså ett år med praktik och uppdelat på olika områden. Jag tänkte skriva lite kort om varje område. 
 
Reproduktion- 3 veckor: Den första kursen jag hade under rotationen. Den bestod av en del rektalisering av både nöt och häst, lära sig allt om olika djurs brunstcykler, en del teoretiska pass samt tre tentor. En muntlig där man ska känna på reproduktionsorgan från gris och nöt (slaktmaterial, alltså inget levande djur) och berätta vad man känner. En ganska detaljerad tenta där det ställs en hel del frågor men som också är väldigt schysst och rättvis enligt mig. Ytterligare en praktisk tenta är att man ska kolla på utstryk i mikroskop från hund/katt och avgöra var i brunstcykeln varje djur är. Sist i kursen är en skriftlig tenta som rör reproduktion och även har med alla reproduktionsföreläsningarna som man hade på den klinikförberedande kursen hösten i årskurs 4. Sammantaget, en bra kurs. Lagom mycket i skolan, vissa dagar går man kortare dagar och man börjar iprincip alltid kl 9 (stort plus!). Lite stressigt med 3 stycken tentor men jag tycker ändå att tentorna var rättvisa och bra. 
 
Gris- 2 veckor: En kurs som består av en skriftlig tenta 2 dagen på kursen, vilket blev lite stressigt för de i min grupp som då hade reproduktionstenta på fredagen och en gris-tenta på tisdagen. Tentan berör framförallt en kompendium på ca 100 sidor. Jag läste igenom det ett par gånger under helgen och pluggade även på måndagen och klarade tentan, så det var ändå en snäll tenta enligt mig. Kursen består av ett antal gårdsbesök där man får behandla om det finns sjuka grisar osv. Spännande men läskigt då iallafall jag hade noll erfarenhet av gris. Man har också en övning i blodprovstagning på gris, vilket är viktigt att kunna ifall det skulle bli tex en epizooti och man behöver provta en massa grisar. Så den övningen var otroligt bra enligt mig. Kursen avslutas med några inläsningsdagar och till sist en muntlig tenta om grissjukdomar. Jag upplevde tentan som värre än vad jag trott och en hel del som jag inte kunde svara på men blev ändå godkänd. Så ett tips är att inte ta för lätt på den, bara för att det är en munta. Jag tänker alltid att en munta kan man alltid prata sig ur men det är inte riktigt så i detta fallet. Så mitt tips är att läsa på gamla föreläsningar och försöka utnyttja de två heldagarna man får inför denna munta, då kommer det gå super! 
 
Ambulatorisk klinik- 4 veckor: Den här kursen blev lite annorlunda för mig, i och med corona. Innan corona hann jag dock ha en normal vecka där. Dagarna på ambulansen börjar 9.30 och startar med att studenterna ser vilka de ska åka med och vilken bil de ska ha. Sedan packar man det som man tror behövs och gör sig redo. Därefter åker man ut till olika gårdar och studenterna får göra det mesta (enligt min erfarenhet). Man ska under de fyra veckorna (utöver vanliga skoldagar) också boka in sig på 3 vardagsjourer (16-08) och en helgjour (8-16 eller 16-08). Det vill säga, skoldagarna kan alltså pågå ett helt dygn i sträck vissa dagar. Jag hade min första jour under fredagen första veckan, vilket gjorde att man blev färdig med jourpasset kl 08 på lördag och kunde då åka hem och sova. På grund av corona så ledde det till att ett beslut kom (tror någon klok student kom på idén) om att man istället för att vara på skolan, kunde göra extern praktik på Distriktsveterinärerna istället. Så jag valde att göra två veckor på mitt jobb hemma i Värmland, vilket var så otroligt lärorikt. En vecka blev teoretisk vecka på skolan och bestod av föreläsningar och seminarium. Det är dock vissa obligatoriska moment samt ett praktiskt prov som behövs göras, vilket jag valde att göra i slutet av juni innan jag började jobba. Praktiska provet är helt enkelt att man åker ut på ett fall och förväntas agera veterinär på det fallet. Dvs man tar anamnes, undersöker, gör en bedömning vad som bör göras, utgör behandlingen, ger djurägarråd samt skriver journal. En veterinär är med och bedömer allt man gör. Jag fick på detta fallet en kalvningsförlamning. 
 
Jag valde även att göra resterande 3 jourer på Dv istället för på ambulatoriska. Jag hoppas att beslutet om att vara på Dv kvarstår, då det är otroligt bra att kunna dela upp studenterna (oavsett corona) då det är bra med variation samt att man får göra mycket mer som ensam student jämfört om man är 3 studenter till. 
 
Hästkliniken- 5 veckor: En uppdelning mellan 2,5 veckor på vårdavdelning (inneliggande patienter) och 2,5 veckor på polikliniken (patienter som bara kommer över dagen). Veckorna på vårdavdelningen består av både medicin och kirurgi. Dagarna startar alltid 7.45 med att man gör en klinisk undersökning på sin patient, dvs tar temp, lyssnar på hjärtat och ser till att den mår bra helt enkelt. Man har dagen innan läst på om patienten, då man förväntas presentera den inför samtliga studenter och veterinärer på vårdavdelningen på en rond som börjar kl 8. Är man i kirurgigruppen kanske man går på operation eller läser på inför en operation. Har man tur kan man få skrubba in och assistera kirurgen på operationen. Jag fick bla lägga lokalbedövning inför en ögonoperation en gång, lägga en urinkateter samt hjälpa till att sy igen efter en bukoperation under mina dagar. 
På medicin kan man bland annat få ta blodprov, rektalisera, sonda kolikhästar och övriga medicinåtgärder. Majoriteten av dagar går man från 7.30/7:45-16.30 (bortsett från onsdagar som har undervisningsfri eftermiddag och man slutar 12.00). Man förväntas också gå 4 stycken jourer. 2 vardagsjourer 16.00-00.00 och 2 helgjourer som antingen är 08.00-16.00 eller 16.00-00.00. Detta innebär att vissa dagar kan bli väääldigt långa. 
 
Min sista medicindag slutade med att skolan stängde ner pga corona, vilket gjorde att vi fick gå hem och visste inte alls när vi fick komma tillbaka. Så min poliklinik-vistelse blev 3 dagar, istället för 2,5 veckor. Jag är dock väldigt glad att jag iallafall hann göra hela vårdavdelningsvistelsen. Polikliniken består annars i tex ögonmottagning, hältutredningar, dermatologi, tandundersökning och en massa mer. Jag hann med lite ögonundersökningar och hältutredningar under mina dagar iallafall. 
 
Jag ska inte ljuga, hästkliniken är tuff! Man förväntas prestera mycket och vara på topp, trots att man av förklarliga skäl inte alltid kan vara det. Mitt tips: vila när du kan! Är det lugnt på jourerna, läs på saker. Kolla på hälturedningsfilmer eller övriga filmer om hästmedicin och kirurgi. Sista dagen avslutas med OSCE, dvs en praktiskt stationstenta. Den har jag beskrivit i tidigare inlägg men är det någon som skulle vilja att jag skriver mer om den, så är det bara att höra av er. Senare under terminen är det en skriftlig tenta i hästmedicin och kirurgi. Den är väldigt omfattande och det är mycket man ska kunna. Jag har den fortfarande kvar och ska göra den efter sommaren på grund av olika orsaker. Jag tror iallafall att det är viktigt att börja i tid, då den är större än man tror. Skriva flashcards brukar fungera för mig. Kolla youtube.
 
Men som alltid, det viktigaste är att må bra! Det finns inget viktigare än det. Tentor går alltid att göra om, dagar går alltid att ta igen osv ♥
 
Det här inlägget blev så otroligt långt, så jag kommer dela upp det i flera. I nästa inlägg kommer resterande delar av klinikrotationen, där jag kommer skriva om de olika kurserna och försöka ge lite tips inför kurserna. Om ni saknade något i detta inlägg eller hade velat höra om något mer specifikt, skriv en kommentar så ska jag försöka fixa det :) 
 
Hörs snart med del 2 :D kram på er!