Näst sista terminen!!

Hej på er! Hoppas ni haft en bra jul och nyår. Min ledighet bestod mest av plugg och att göra 4 tentor... Jag är tacksam och glad om jag ens klarar en av dem. Tyvärr blev jag sjuk innan häst-tentan och orkade inte plugga som jag skulle. Hann bli frisk (såklart) innan jag gjorde den men kände verkligen att det påverkade för mycket att förlora så mycket tid. Så den vet jag att det blir omtenta på. Är rätt säker att en till av dem gick dåligt så hoppas på smådjurstentan. Men jaja, omtentor finns ju och jag verkar ju prestera bäst under press enligt mina tidigare erfarenheter med omtentor😅😅 
 
Nu läser vi Epizootologi, epidemiologi och veterinär folkhälsa, helt på distans. Så skönt att vara hemma helt ärligt. Att kunna gå upp 15 min innan föreläsningen och ha på sig pyjamas. Epizootisjukdomar tycker jag är jätteintressant och spännande så än så länge är det roligt. Helt sjukt att det här är termin 10 av 11!?? Sista terminen i skolan då nästa termin är examensarbete och det kommer förhoppningsvis kunna göras på distans. Så sjukt! 
 
Maila eller kommentarera om ni har några frågor. Kram på er❤ 
#1 - - Emma:

Så kul att du är tillbaka här igen! Måste vara fantastisk känsla att äntligen se ljuset i tunneln! Själv går jag bara i tvåan så känns som hur lång tid som helst kvar. Vi ska ha Speciell patologi och Farmakologi nu under våren och har hört att det ska vara jättejobbiga kurser. Kan du inte skriva lite om dem och hur det gick för dig om du minns.
Kram :)

Svar: Hej Emma! Åh va roligt att du är inne och läser här :D Det känns fantastiskt men overkligt, åren har gått så fort. Jag förstår dig, kände samma då jag också men jag lovar, det går fort. Innan du vet ordet av det så är du på år 5 :D Självklart! Fixar ett inlägg om det framöver. Behöver du tips/pepp/sammanfattningar eller liknande så maila mig eller skriv till mig på facebook eller något så hjälper jag dig gärna. Ha det fint!
Kram, Emelie
emelievetstudent.blogg.se

#2 - - läkarstudent:

Hej! Jag undrar om du känner någon som bytt från läkarstudier till veterinärstudier? Kanske om du skulle kunna förmedla kontakt så jag kan prata lite med dem? Alternativt om du vill maila mig så kan jag ställa lite frågor om veterinäryrket.

Jag läser nämligen till läkare men har senaste tiden haft en gnagande känsla av att veterinäryrket egentligen skulle passa mig mycket bättre... Ville alltid bli veterinär när jag var liten, men av någon anledning tänkte jag inte alls på det när jag väl sökte till universitetet.
Älskar medicin men tror att jag på många sätt skulle trivas bättre med att jobba med djur (är förstås medveten om att mänsklig kontakt är väldigt viktigt som veterinär också). Känns även lockande med veterinäryrket då det verkar så mycket mer varierat än läkare - som läkare blir man ju ofta väldigt subspecialiserad, men som veterinär kan man jobba med lite av varje; både infektion, ortopedi, lite kirurgi, dermatologi m.m. i ett. Möjligheten till mer självständigt arbete lockar också, samt att jag inbillar mig att det är betydligt mycket mindre administrativt arbete som veterinär.

Kan ju vara så att jag har en felaktig bild av yrket men det är därför jag frågar!

Mår verkligen dåligt över detta då jag redan läst 7 terminer, så blir ju ett väldigt stort beslut om jag skulle byta och börja om från början på veterinärprogrammet, men kan verkligen inte släppa tanken... Byte av program skulle innebära flytt till Uppsala från en stad som jag trivs i och har bott i de senaste fyra åren, samt att på nytt sätta sig i skolbänken med 5,5 år framför sig känns ärligt talat inte särskilt lockande. För att inte tala om CSN som inte räcker. Men ju mer jag tänker på det (och läser på din blogg), desto mer rätt känns veterinär framför läkare och risken finns att jag ångrar mig resten av livet om jag inte åtminstone testar. Känns verkligen som om jag gjort fel val :(

Tack på förhand!!

Svar: Hej! Jag vet ingen nu på rak arm men jag skulle absolut kunna ställa frågan i en veterinärgrupp på facebook och höra runt lite om du skulle vilja? :) Det är bara att maila mig på [email protected] så svarar jag gärna på dina frågor och funderingar :) Åh jag förstår att det är svårt och frustrerande och att man får beslutsångest. Det är ju absolut värt att testa om du känner som du gör. Att ta ett studieuppehåll ger ju ändå en garanterad plats att gå tillbaka till utbildningen om man skulle vilja. Så jag tycker absolut att du ska testa och se hur det känns. Jag tror också att du bör kunna tillgodoräkna dig med tanke på dina läkarstudier, då det biomedicinska och farmakologiska (till exempel, är säkert en massa mer också) verkar vara ungefär samma på läkarprogrammet och veterinärprogrammet (min sambo är läkare så vi brukar jämföra lite och det låter som om endel saker har varit väldigt lika). Så då skulle du inte behöva helt gå om tänker jag. Det prekliniska är ju mest teoretiskt så det bör ju vara de sista 2,5 åren som skiljer sig åt då det är det praktiska osv. Jag tror säkert att man kan maila/ringa studievägledare och få en lite mer klar bild av vad som gäller och vad du hade kunnat tillgodoräkna dig. Jag förstår att det känns jobbigt med ny stad och allt men det kanske ändå är värt att testa om du känner som du gör. Uppsala är en jättefin stad som är lätt att trivas i. CSN förstår jag att det är jobbigt med men förhoppningsvis behöver du inte läsa om alla åren utan kan tillgodoräkna en hel del. Jag håller tummarna! Men som sagt, maila mig om du vill så kan jag försöka kolla runt lite om det finns folk som bytt från läkare till veterinär och se om de har lite koll på vad som gäller. Vi hörs vidare! Mvh Emelie
emelievetstudent.blogg.se